Adventsspiralen

Adventsspiralen som alla barnen är välkomna att delta i varje år brukar ske i Dormsjöskolan första advent, utanför skolans regi.Det brukar vara stämningsfullt för alla, det är framför allt de äldre förskolebarnen och de yngre skolbarnen som detta riktar sig till med föräldrar och syskon. En stund där alla barn och vuxna tillsammans njuter av mjuk levande musik i form av lyra och flöjt.

advent-spiral-163

Varje barn får av en ängel ett eget äpple med ett litet ljus i som de ska gå in i en stor spiral gjord av granris på golvet till mitten, där det stora inre ljuset brinner, och tända på sitt lilla ljus och vända om i spiralen och sätta ner sitt äpple tillsammans med alla andras ljusäpplen. Det kan vara oerhört spännande att gå in där själv, som tur är följer ängeln med och kanske någon vuxen om det behövs.

S:t Martinsfirande

I legenden om S:t Martin så är huvudtemat hjälpsamhet. (När vi firade S:t Mikael så var temat mod.) Martin var en soldat på romartiden som hade en innerlig längtan i sitt hjärta till att göra något annat med sitt liv, något mer meningsfullt än att kriga. Hans far hade höga förväntningar på sin son att bli en god soldat som han själv varit. Ni kanske har hört talas om "Mårten Gås" som kommer ur denna berättelse.Tischbild 7_Sankt_Martin_gr
Av en tillfällighet fick Martin höra talas om en ny religion där människorna kallade sig bröder och systrar som ville hjälpa människorna istället för att slåss mot varandra, de träffades i hemlighet i huset med en fisk inristad ovanför dörren som symbol. När Martin råkade hamna på ett möte med dessa människor som kallade sig kristna så kände Martin att det var här han ville höra hemma. Men vägen till att verkligen våga gå dit hans hjärta ville leda honom var inte lätt, med tanke på omvärldens förväntningar på honom.

Lyktfest i Annaskolan

Hos oss firar vi genom att lysa upp i mörkret med de egenhändigt gjorda lyktorna. Vi vandrar och sjunger. Kanske får vi se en skymt av St Martin på sin ståtliga häst, när vi sitter kring elden och får höra legenden berättas. Därefter delar vi bröd och dryck i gemenskap.

Mikaeli

Hör nu dansar hösten in, dimmor och kristaller… Som alltid när hösten ger sig till känna är det dags att samla ljus innan mörkret anländer.

I Sverige firas sedan gammalt ”mickelsmässa” där man till Mikaels ära tog vara på det som marken gav, ordnade skördefester och marknader. Man frambar gåvor som tack med en önskan om god skörd nästa år.

Vi bygger också ett skördebord i matsalen där barnen kan lämna blommor, någon frukt eller grönsak hemifrån som de kan lägga på bordet.Det här gör vi för att stärka känslan av samhörighet med jorden, för att vi lever i ett sammanhang där allt och alla är beroende av varandra.

Draklek onsdag-fredag

Mikael är en av ärkeänglarna i kristen, judisk och muslimsk tradition och han är det godas symbol, för ljuset.På Annaskolan har vi en mångårig tradition med ett rollspel som tar plats i skogen. I tre dagar går vi människobarn ut och utmanar ”drakar”, ”häxor” och ”djävlar” i en spännande jakt efter gongongen, stavarna och nyckeln.I skogen kan det kännas otäckt. Det finns ”skyddsänglar” som tar hand om de yngsta människobarnen. Genom att hålla varandra i händerna och sjunga kan man också undkomma.Klass 9 utformar reglerna som noggrant gås igenom innan vi beger oss till skogen.

Vi gör det här för att stärka känslan av att vi kan påverka våra liv, att de goda krafterna kan segra, att ljuset sprider sig i mörkret. Vi gör det också för att det är så roligt att leka tillsammans, och glädje är den bästa kraften att använda sig av mot ”drakarna”.

Vi börjar efter tiorasten och slutar till lunch. Efter maten är det lektioner som vanligt.

Månadsfest fredag

Alla är välkomna till den stora riddarsalen gärna klädd i medeltida utstyrsel så som brukligt var på riddartiden. Denna stund bjuds det på vacker musik och dans. En varning måste dock utfärdas för mörka krafter i form av förvirrade drakar som inget hellre vill än att låta rädslan få greppet om våra hjärtan. Ta därför med er allt ljus, mod och glädje ni kan uppbringa till denna stund. Släkt och vänner som har möjlighet att komma är välkomna att vara med både i salen och i den efterföljande kampen i skogen. Reglerna kommer att presenteras för alla närvarande.

När vi träder in i drakskogen så är vi alla människobarn som sprider ljuset och skyddar oss mot drakar och andra varelser genom våra vackra sånger. Vi har alla en viktig roll att fylla så stäm din lyra och samla din kraft.När striden blåsts av är alla välkomna på gemensam måltid.