S:t Martinsfirande

I legenden om S:t Martin så är huvudtemat hjälpsamhet. (När vi firade S:t Mikael så var temat mod.) Martin var en soldat på romartiden som hade en innerlig längtan i sitt hjärta till att göra något annat med sitt liv, något mer meningsfullt än att kriga. Hans far hade höga förväntningar på sin son att bli en god soldat som han själv varit. Ni kanske har hört talas om "Mårten Gås" som kommer ur denna berättelse.Tischbild 7_Sankt_Martin_gr
Av en tillfällighet fick Martin höra talas om en ny religion där människorna kallade sig bröder och systrar som ville hjälpa människorna istället för att slåss mot varandra, de träffades i hemlighet i huset med en fisk inristad ovanför dörren som symbol. När Martin råkade hamna på ett möte med dessa människor som kallade sig kristna så kände Martin att det var här han ville höra hemma. Men vägen till att verkligen våga gå dit hans hjärta ville leda honom var inte lätt, med tanke på omvärldens förväntningar på honom.

Lyktfest i Annaskolan 

Hos oss firar vi genom att lysa upp i mörkret med de egenhändigt gjorda lyktorna. Vi vandrar och sjunger. Kanske får vi se en skymt av St Martin på sin ståtliga häst, när vi sitter kring elden och får höra legenden berättas. Därefter delar vi bröd och dryck i gemenskap.